Výborný citrónový koláč
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Zakysaná smetana
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 300 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 60 g Cukr moučkový
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 70 ml Sodovka
- 3 ml Citronová šťáva
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.5 špetka Sůl
- 3 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 15 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 154.9 mg
- Draslík 42.2 mg
- Vláknina 1206.8 mg
- Vitamín A 1206.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit.
-
2
Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct.
-
3
Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh.
-
4
Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut.
-
5
Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme.