Pikantní slaneček s bílým pepřem
Suroviny
- 2 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Slaneček
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 7 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 41 mg
- Draslík 907.3 mg
- Vláknina 2331 mg
- Vitamín A 2331 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slanečka nejdříve zbavíme vnitřností tak, že ho ostrým nožem rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyčistíme, odřízneme hlavu a vložíme do hrnce se studenou vodou na 10 - 12 hodin.
-
2
Připravíme nálev: do rendlíku nalijeme 1 dl octa, přidáme 2 lžíce vody, 2 polévkové lžíce cukru, velkou očištěnou cibuli (nakrájenou na drobno), půl lžičky čerstvě pomletého bílého pepře a půl lžičky mletého nového koření. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme ho vychladnout. Slanečka vyjmeme z vody, osušíme, zbavíme kůže, podélně rozřízneme a vykostíme. Nakrájíme zešikma tenké řezy. Šalotky očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Snítky kopru omyjeme a vodu setřepeme. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a rozkrájíme na velmi tenké nudličky. Kousky slanečka dáme do skleněné misky, přelijeme studeným nálevem, ozdobíme šalotkou, snítkami kopru, chilli papričkou a necháme slanečka marinovat 2 - 3 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem.