Hlávkový salát s lososem a špenátem
Suroviny
- 60 g Špenát listový čerstvý
- 60 g Salát kadeřavý
- 400 g Losos - filety
- 30 g Šalotka
- 25 g Křen
- 20 g Kopr čerstvý
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 3 ml Citronová šťáva
- 70 ml Olej olivový extra panenský
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 39 g
- Sodík 277 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 297.3 mg
- Draslík 624.5 mg
- Vláknina 1585.8 mg
- Vitamín A 1585.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku přivedeme vodu k varu. Do vroucí vody opatrně vložíme vejce. Na mírném ohni povaříme 10 minut natvrdo. Scedíme, pod studenou vodou opláchneme a necháme vychladnout. Vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
-
2
Špenátové a salátové listy propereme a osušíme. V pařáku přivedeme vodu k varu, na vložku pařáku naskládáme půlku špenátových a salátových listu. Pokapeme olejem, na listy naskládáme lososové plátky, pokapeme je citrónovou šťávou a olejem. Pařák přiklopíme a listy s rybou povaříme nejdéle 5 minut.
-
3
Zbylé špenátové a salátové listy natrháme o velikostí sousta, dáme do misky. Přidáme oloupanou a drobně nasekanou šalotku a promícháme.
-
4
Ve vhodné nádobě metlou prošleháme jemně nastrouhaný křen, sůl, pepř, ocet. Za stálého míchání přiléváme olej.
-
5
Na jednotlivé talíře podle porcí rozdělíme připravený salát. Do středu talíře položíme plátek lososa, přelijeme hotovou zálivkou. Na každou porci naaranžujeme připravená vejce a podáváme.