Štika Betelière
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 14.28 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 150 g Rajčata
- 600 g Štika obecná
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Olej rostlinný
- 50 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 100 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1080 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 193.2 mg
- Draslík 786.9 mg
- Vláknina 4630 mg
- Vitamín A 4630 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky osolíme a ušleháme pevný sníh, ke žloutkům přidáme pivo, slunečnicový olej, vše rozmícháme v míse. Přidáváme střídavě sníh a hladkou mouku, až vznikne těstíčko vhodné k namáčení.
-
2
Ze štiky stáhneme kůži, odstraníme kosti, maso krájíme na centimetr silné plátky. Osolíme, namáčíme v pivním těstíčku a do zlatova smažíme v rozpáleném rostlinném oleji.
-
3
Osmažené plátky osušíme v ubrousku a narovnáme na talíře. Zvlášť podáváme rajčatovou omáčku.
-
4
Omáčka rajčatová [56088]: umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu, mírném ohni vaříme cca hodinu. Pak omáčku přecedíme.
-
5
Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu pokrájíme na drobné kostičky, které krátce podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.