Štika Betelière

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 14.28 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 150 g Rajčata
  • 600 g Štika obecná
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 g Olej rostlinný
  • 50 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 l Vývar z hovězích kostí
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 551 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1080 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 193.2 mg
  • Draslík 786.9 mg
  • Vláknina 4630 mg
  • Vitamín A 4630 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.1 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky oddělíme od bílků. Bílky osolíme a ušleháme pevný sníh, ke žloutkům přidáme pivo, slunečnicový olej, vše rozmícháme v míse. Přidáváme střídavě sníh a hladkou mouku, až vznikne těstíčko vhodné k namáčení.

  • 2

    Ze štiky stáhneme kůži, odstraníme kosti, maso krájíme na centimetr silné plátky. Osolíme, namáčíme v pivním těstíčku a do zlatova smažíme v rozpáleném rostlinném oleji.

  • 3

    Osmažené plátky osušíme v ubrousku a narovnáme na talíře. Zvlášť podáváme rajčatovou omáčku.

  • 4

    Omáčka rajčatová [56088]: umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu, mírném ohni vaříme cca hodinu. Pak omáčku přecedíme.

  • 5

    Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu pokrájíme na drobné kostičky, které krátce podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.

Komentáře k receptu