Bezlepkový chléb z modré směsi Finaxu s tvarohem
Suroviny
- 15 g Droždí
- 300 g Směs nízkobílkovinná Finax
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 dl Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Tvaroh měkký - nízkotučný
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Kmín drcený
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 138 g
- Tuky 17 g
- Sodík 726 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 1.7 mg
- Draslík 276.1 mg
- Vláknina 10237.5 mg
- Vitamín A 10237.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, 15 g kvasnic a 1 lžičku cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme bezlepkovou směs Finax (modrou), přidáme do ní 2-3 lžíce tvarohu, 1 lžíci oleje, 2 dl vlahé vody, 1 lžičku soli, 0.5 lžíce drceného kmínu a 1 lžíci a 1-2 lžíce slunečnicových semínek. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Těsto má být hladké a vláčné. Vložíme do formy vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C-220°C přibližně 40 minut.
-
4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté nakrájíme a podáváme.