Kmínový bezlepkový chléb z Promixu
Suroviny
- 22 g Droždí
- 190 g Mouka Promix Uni
- 185 g Směs Promix T
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Jablka
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Kmín drcený
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 14 g
- Sodík 593 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 13.3 mg
- Draslík 263.7 mg
- Vláknina 3017.5 mg
- Vitamín A 3017.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažného mléka s 22 g kvasnic a lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. Omyté jablko oloupeme a jemně nastrouháme
-
2
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Promix - 190 g tmavé mouky + 185 g světlé universální mouky, zamícháme do ní lžíci octa, 2 lžíce nastrouhaného jablka, 1-2 lžičky soli, lžíci drceného kmínu, 4 lžíce rýžových burizónů a 2 lžíce vlahého rozpuštěného másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme ho v předehřáté troubě na 200-220 °C přibližně 40 minut.
-
4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.