Studená husa v rosolu
Suroviny
- 1000 g Husa domácí
- 400 g Vepřové koleno
- 300 g Majonéza
- 100 ml Koňak
- 500 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Salát hlávkový
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 171 g
- Sodík 619 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 414.9 mg
- Vláknina 4866.3 mg
- Vitamín A 4866.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou husu zbavíme křídel a vykostíme ji. Křídla spolu s kostmi vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě na vývar.
-
2
Husu rozčtvrtíme, vepřová kolena nasekáme na kusy a obojí narovnáme střídavě do velkého kastrolu. Přidáme oloupanou mrkev, cibuli, česnek, bobkový list a kuličky pepře v plátěném sáčku. Zalijeme koňakem a vínem, dolijeme připraveným vývarem z kostí, osolíme, přiklopíme pokličkou.
-
3
Z hladké mouky a dvou lžic vody připravíme lepkavé těsto, kterým pokličku kolem dokola přilepíme. Necháme jen asi 1 cm velký otvor pro únik páry.
-
4
Pozvolna zahříváme na 99°C, poté necháme „táhnout“ přibližně 3 hodiny.
-
5
Kastrol s husou necháme v místnosti cca 8 - 10 hodin, následně ho dáme na 12 hodin chladit do ledničky.
-
6
Po sejmutí pokličky sebereme lžicí sádlo. Husu vyjmeme a nakrájíme na plátky, z čistého rosolu vytvoříme úhledné kousky.
-
7
Na mísu klademe plátky husy, obkládáme kousky rosolu a salátovými listy.
-
8
Podáváme s majonézou posypané petrželovou natí.