Makrela naložená v soli
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Kedlubna
- 800 g Makrela obecná
- 100 g Protlak rajčatový
- 3 ml Citronová šťáva
- 16 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Kečup ostrý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 12 g
- Sodík 426 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 53.3 mg
- Draslík 263.7 mg
- Vláknina 4463.8 mg
- Vitamín A 4463.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěné a oprané makrely naložíme do soli na celou noc. Poté je opečme v pánvi na rozpáleném oleji do červena. Vypečený olej přecedíme a vrátíme zpátky na pánev. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu, petržel, celer a chvilku dusíme. Zalijeme vínem, přidáme protlak, kečup, zelený hrášek. Zahustíme moukou, za občasného míchání vaříme do zahoustnutí omáčky. Před dodušením dochutíme špetkou soli, pepřem, citrónovou šťávou.
-
2
Opečené makrely naaranžujeme na jednotlivé talíře, přilijeme omáčku a podáváme.