Velikonoční bůčková kapsa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 1 kg Vepřový bok
  • 1 polévková lžíce Česnek
  • 8 polévková lžíce Kopřiva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1906 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 179 g
  • Sodík 262 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 474.1 mg
  • Draslík 598.2 mg
  • Vláknina 5751.9 mg
  • Vitamín A 5751.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 6.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 351.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.

  • 2

    Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.

  • 3

    Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.

  • 4

    Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.

Komentáře k receptu