Velikonoční bůčková kapsa
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rohlíky bílé
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 dl Voda pitná
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Vepřový bok
- 1 polévková lžíce Česnek
- 8 polévková lžíce Kopřiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1906 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 179 g
- Sodík 262 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 474.1 mg
- Draslík 598.2 mg
- Vláknina 5751.9 mg
- Vitamín A 5751.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 6.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 351.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
-
2
Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.
-
3
Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.
-
4
Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.