Dort Bezé s kokosem
Suroviny
- 270 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 300 g Cukr moučkový
- 160 g Cukr moučkový
- 100 g Čokoládové lanýže
- 300 g Kokos strouhaný
- 100 g Lupínky kokosové
- 9 ks Vaječný bílek slepičí
- 9 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Káva instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 43 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 309.1 mg
- Draslík 113.7 mg
- Vláknina 2615.2 mg
- Vitamín A 2615.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme těsto: Bílky v misce rozšleháme na řídkou pěnu. Přisypeme cukr, vyšleháme tuhý sníh, do něj vsypeme prosátou mouku s vanilkovým cukrem, nakonec vmícháme kokos. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Plech vyložíme pečícím papírem a do středu naneseme do tvaru kruhu o velikosti dortové formy těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 25 - 30 minut. Upečené korpusy vybereme z plechu, necháme vychladnout a opatrně sundáme papír. Na jednom plechu můžeme péct jen jeden díl. Proto musíme péct každý díl korpusu zvlášť.
-
2
V horké vodní lázni nejdříve šleháme žloutky s půlkou cukru tak dlouho, než získáme hustou hmotu. Přidáme kávu, vybereme z vodní lázně a šleháme až do vychladnutí. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do pěny, smícháme spolu se žloutkovou hmotou.
-
3
Připravený krém natřeme na první díl korpusu čtvrtinou krému. Tak pokračujeme až do posledního korpusu. Povrch a strany potřeme zbylým krémem, obalíme kokosovými lupínky a dáme do lednice ztuhnout. Povrch dortu ozdobíme čokoládovými hoblinami.
-
4
Krájíme na úhledné dortové porce. Podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.