Mandarinkové řezy
Suroviny
- 600 g Kompot mandarinkový
- 120 g Mandle
- 80 g Máslo čerstvé
- 350 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 180 g Cukr krupice
- 120 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 100 g Marmeláda pomerančová
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 27 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 154.3 mg
- Draslík 181.9 mg
- Vláknina 4711.7 mg
- Vitamín A 4711.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme na plech, vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 35 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout.
-
2
Příprava krému: do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme cukr a pudinkový prášek. Na mírném ohni, za stálého míchání, uvaříme hustý pudink. Stáhneme ze sporáku, občasným promícháním necháme vychladnout a přidáme 100 g okapaných mandarinek. Mandarinky s pudinkem spolu rozšleháme na hladkou hmotu, do které všleháme na kousky nakrájené čerstvé máslo.
-
3
Vychladlý korpus vybereme z plechu, a poté podélně rozřízneme na 3 díly. První díl potřeme marmeládou, na ni rozetřeme 1/3 náplně. Na náplň naskládáme měsíčky mandarinek a přiklopíme druhým dílem korpusu. Opět potřeme marmeládou, druhým dílem náplně, vyskládáme mandarinky a přiklopíme třetím dílem korpusu. Ten opět potřeme marmeládou a zbylou náplní. Povrch korpusu ozdobíme praženými mandlemi, které nastrouháme na hrubém struhadle.
-
4
Naplněný korpus vložíme do lednice zatuhnout. Následovně krájíme na řezy, které servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.