Čokoládová barevná bomba
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Smetana 33% (šlehačka)
- 80 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 7 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Čokoláda bílá
- 100 g Čokoláda mléčná
- 100 g Malibu
- 100 g Lupínky kokosové
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 29 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 149.3 mg
- Draslík 222.4 mg
- Vláknina 8890 mg
- Vitamín A 8890 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílku, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřicím práškem a jemně nastrouhanou citronovou kůru.
-
2
Plech vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 200stupňové teplotě pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu, necháme vychladnout, těsto posypeme moukou. Položíme na utěrku a opatrně sundáme papír. Z korpusu vykrojíme kruh o velikosti dortové pečicí formy. Zbylý korpus nakrájíme na kousky.
-
3
Smetanu rozdělíme do dvou kastrůlku, Do jedné půlky smetany vložíme na kousky nalámanou bílou čokoládu, do druhé půlky smetany dáme mléčnou čokoládu. Smetanu s čokoládami vaříme za stálého míchání tak dlouho, aby se obě čokolády rozpustily. Čokolády vložíme do lednice na celou noc. Následovně vyšleháme na bílý a čokoládový krém.
-
4
Dortovou formu vyložíme alobalem. Na alobal vlijeme bílou čokoládu, na ní naskládáme kousky nakrájeného korpusu, který pokapeme likérem. Následovně vlijeme tmavou čokoládu, kterou přiklopíme kruhem z korpusu. Naplněnou dortovou formu dáme do lednice vychladnout a ztuhnout, nejméně na 2 hodiny.
-
5
Pomocí alobalu vyklopíme moučník z formy. Bílý krém který bude tvořit povrch, posypeme kokosovými lupínky a posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na úhledné porce, které podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.