Panzanella - salát z Toskánska
Suroviny
- 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Cibule červená
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Saturejka
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Hrachové výhonky
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 22 g
- Sodík 616 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 567.2 mg
- Vláknina 14806.5 mg
- Vitamín A 14806.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé bylinky: bazalku, petrželku a saturejku omyjeme, lístky otrháme a odložíme do misky. Omytá zralá červená a žlutá rajčata nakrájíme na osminky. Červenou cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které rozdělíme na jednotlivá kolečka.
-
2
Bílý starší chleba nakrájíme na kostičky a nasucho ho v pánvi opražíme dozlatova.
-
3
Naklíčený hrách (hrachové výhonky) necháme oschnout a na teflonové pánvi jej nasucho opražíme. Dáme ho do mísy, přidáme k němu 6 lžic extra panenského olivového oleje, nadrobno porájený stroužek česneku, cibuli, rajčata a bylinky. Podle chuti přimícháme ještě červený vinný ocet, sůl, čerstvě pomletý černý pepř a cukr. Znovu promícháme s opečeným chlebem a podáváme.