Křehký hruškový koláč s Lučinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 155 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 240 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 55 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 500 g Hrušky
  • 500 g Fazole
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 špetka Sůl
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 655 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 91.1 mg
  • Draslík 210.7 mg
  • Vláknina 7278.3 mg
  • Vitamín A 7278.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme hladkou mouku, prášek do pečiva, přidáme k ní žloutek, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, měkké máslo a špetku soli. Vše promícháme a těsto dobře prohněteme, přidáme 3 lžíce vody a těsto na pomoučeném vále znovu dobře propracujeme, nesmí se lepit. Hrudku těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladničce 15-20 minut odpočinout.

  • 2

    Připravíme si krém: do mísy dáme sýr Lučinu (žervé), přidáme cukr, vejce, hladkou mouku, vanilkový cukr a podle potřeby trochu mléka. Směs vymícháme do hladkého krému.

  • 3

    Vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy a pokapeme je citronovou šťávou.

  • 4

    Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na placku (1.5 mm), kterou vložíme do formy, okraje těsta dobře přimáčkneme. Těsto zakryjeme pečícím papírem a vysypeme na něj 500 g malých fazolí, těsto tak při pečení zatížíme. Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C. Poté těsto vyjmeme z trouby, odstraníme papír s fazolemi. Připravený krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše těsta, na náplň ozdobně rozložíme hrušky, posypeme je vlašskými ořechy a pokapeme medem. Koláč vrátíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 170°C přibližně 40-45 minut dozlatova.

  • 5

    Upečený koláč necháme vychladnout, pokrájíme ho na trojúhelníky a servírujeme.

Komentáře k receptu