Křehký hruškový koláč s Lučinou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 155 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 240 g Sýr Lučina - termizovaný
- 55 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 500 g Hrušky
- 500 g Fazole
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 špetka Sůl
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 27 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 91.1 mg
- Draslík 210.7 mg
- Vláknina 7278.3 mg
- Vitamín A 7278.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou mouku, prášek do pečiva, přidáme k ní žloutek, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, měkké máslo a špetku soli. Vše promícháme a těsto dobře prohněteme, přidáme 3 lžíce vody a těsto na pomoučeném vále znovu dobře propracujeme, nesmí se lepit. Hrudku těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladničce 15-20 minut odpočinout.
-
2
Připravíme si krém: do mísy dáme sýr Lučinu (žervé), přidáme cukr, vejce, hladkou mouku, vanilkový cukr a podle potřeby trochu mléka. Směs vymícháme do hladkého krému.
-
3
Vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy a pokapeme je citronovou šťávou.
-
4
Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na placku (1.5 mm), kterou vložíme do formy, okraje těsta dobře přimáčkneme. Těsto zakryjeme pečícím papírem a vysypeme na něj 500 g malých fazolí, těsto tak při pečení zatížíme. Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C. Poté těsto vyjmeme z trouby, odstraníme papír s fazolemi. Připravený krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše těsta, na náplň ozdobně rozložíme hrušky, posypeme je vlašskými ořechy a pokapeme medem. Koláč vrátíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 170°C přibližně 40-45 minut dozlatova.
-
5
Upečený koláč necháme vychladnout, pokrájíme ho na trojúhelníky a servírujeme.