Nudlový salát s avokádem, hruškou a ořechovou omáčkou
Suroviny
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ořechy vlašské
- 20 g Zázvor celý
- 20 ml Olej olivový
- 50 ml Olej z vlašských ořechů
- 50 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 ks Avokádo
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 ks Bazalka
- 4 ks Oregano čerstvé
- 1 ks Hrušky
- 1 špetka Kari koření
- 2.4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 58 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 153.9 mg
- Draslík 1137.2 mg
- Vláknina 32049.2 mg
- Vitamín A 32049.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.6 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nudle. Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme žloutek, přilijeme trochu vlažné vody a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme tenký bochánek, zabalíme do fólie a při pokojové teplotě necháme odpočinout cca 30 minut. Poté jej rozkrojíme na 4 části a ty vyválíme na tenké pruhy. Necháme chvíli oschnout a poprášíme moukou. Pomocí strojku na těstoviny nakrájíme nudle, nemáme-li, krájíme nožem. Nakrájené těstoviny rozprostřeme na pracovní ploše a necháme zaschnout. Těstoviny vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou doměkka. Mezitím občas promícháme. Scedíme, propláchneme teplou vodou, pokapeme oříškovým olejem a opatrně v sítu prohodíme.
-
2
Hrušku omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na tenké měsíčky. Avokádo po obvodu nařízneme, rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme slupku. Dužinu pokrájíme na plátky. Bazalku a oregano propláchneme a naskáme na proužky. Zakápneme citronovou šťávou, mírně osolíme, dle chuti můžeme přidat worcesterskou omáčku.
-
3
Na omáčku rozpálíme v pánvi olivový olej a orestujeme na něm nakrájený zázvor. Přisypeme kari a podlijeme vodou. Přivedeme k varu, ochutíme cukrem, kmínem, octem, přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko a ořechy. Cca 10 minut vaříme, mírně rozmixujeme a znovu krátce povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
-
4
Těstoviny smícháme s ostatními surovninami, naaranžujeme je doprostřed talířů, pokapeme ořechovou omáčkou a servírujeme při pokojové teplotě.