Hrušky ve vanilkovém krému
Suroviny
- 100 g Džem jahodový
- 400 g Kompot hruškový
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Cukr vanilka
- 200 g Poleva čokoládová
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 200 g Smetana jihočeská lahodná33%
- 60 ml Víno bílé
- 1 ks Vanilkový lusk
- 5 dl Mléko plnotučné
- 3 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 15 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 6.3 mg
- Draslík 89.8 mg
- Vláknina 2282.3 mg
- Vitamín A 2282.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 388.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, víno, přisypeme cukr a nakonec jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku. Půlky oloupaných hrušek naskládáme do sladkého sirupu, kde je necháme namočené až do dalšího použití.
-
2
Příprava krému: do kastrůlku vlijeme mléko, vsypeme pudinkový prášek, přisypeme cukr a vložíme také vanilku. Za stálého míchání přivedeme k varu. Ve vaření krému pokračujeme až do jeho zahoustnutí a stáhneme z ohně.
-
3
Na střed dezertního talířku položíme půlku hrušky, volné jamky po jádřincích naplníme džemem. Hrušky přelijeme teplým krémem a v lednici necháme vychladnout. Vychladlý krém přelijeme čokoládovou polevou, opět vložíme do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla.
-
4
Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšleháme na šlehačku. Těsně před podáváním připravenou šlehačkou ozdobíme každou porci hrušek.