Studená okurkovo-melounová polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Jogurt bílý
  • 200 g Meloun vodní
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 ks Avokádo
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Jablka
  • 8 ks Rajčata sušená sterilovaná
  • 1 ks Meloun žlutý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 kg Okurka salátová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1431 kcal
  • Sacharidy 168 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 1618 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 168 g
  • Cholesterol 1.6 mg
  • Draslík 9895.4 mg
  • Vláknina 81930.8 mg
  • Vitamín A 81930.8 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 621.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z okurky vykrojíme pomocí kulatého mininožíku několik kulatých perliček. Poté okurky oloupeme a odkrojíme 4 cca 3-4 cm dlouhé válečky. Lžičkou vydlabeme dužinu, takto nám vzniknou tvary trubiček. Ze zbytků nakrájíme několik tenkých nudliček.

  • 2

    Všechny zbytky pokrájíme na kousky, vložíme do mixéru, ochutíme solí, citronovou šťávou a promixujeme. Přecedíme přes plátno nebo jemný cedník, necháme okapat a vychladíme.

  • 3

    Trubičky a perličky vytvořené z okurek vložíme do pánve, zalijeme vodou, mírně osolíme a necháme krátce projít varem. Po cca 1 minutě vaření vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 4

    V misce smícháme jogurt s citronovou šťávou, špetkou soli a sušeným chilli a vyšleháme. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na jemnou slámu. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Společně s nakrájenými okurkami přidáme do jogurtu. Z melounové dužiny vykrájíme kulatým nožem malé kuličky.

  • 5

    Do středu každého talíře postavíme okurkovou trubičku a naplníme ji jablečnou slámou. Dokola posypeme perličkami z okurek a melounů a dozdobíme sušenými rajčaty nakrájenými na kostičky. Přilijeme vychlazenou okurkovou šťávu, můžeme dozdobit snítkou kopru a podáváme.

Komentáře k receptu