Studená okurkovo-melounová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1431 kcal
- Sacharidy 168 g
- Tuky 90 g
- Sodík 1618 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 168 g
- Cholesterol 1.6 mg
- Draslík 9895.4 mg
- Vláknina 81930.8 mg
- Vitamín A 81930.8 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 621.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z okurky vykrojíme pomocí kulatého mininožíku několik kulatých perliček. Poté okurky oloupeme a odkrojíme 4 cca 3-4 cm dlouhé válečky. Lžičkou vydlabeme dužinu, takto nám vzniknou tvary trubiček. Ze zbytků nakrájíme několik tenkých nudliček.
-
2
Všechny zbytky pokrájíme na kousky, vložíme do mixéru, ochutíme solí, citronovou šťávou a promixujeme. Přecedíme přes plátno nebo jemný cedník, necháme okapat a vychladíme.
-
3
Trubičky a perličky vytvořené z okurek vložíme do pánve, zalijeme vodou, mírně osolíme a necháme krátce projít varem. Po cca 1 minutě vaření vyjmeme a necháme vychladnout.
-
4
V misce smícháme jogurt s citronovou šťávou, špetkou soli a sušeným chilli a vyšleháme. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na jemnou slámu. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Společně s nakrájenými okurkami přidáme do jogurtu. Z melounové dužiny vykrájíme kulatým nožem malé kuličky.
-
5
Do středu každého talíře postavíme okurkovou trubičku a naplníme ji jablečnou slámou. Dokola posypeme perličkami z okurek a melounů a dozdobíme sušenými rajčaty nakrájenými na kostičky. Přilijeme vychlazenou okurkovou šťávu, můžeme dozdobit snítkou kopru a podáváme.