Čokoládová smetana a červené zelí na šlehaném korpusu
Suroviny
- 70 g Čokoláda hořká
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Cukr krupice
- 15 g Cukr moučkový
- 250 g Zelí hlávkové červené
- 200 ml Voda pitná
- 2 ks Citrony
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 33 g
- Sodík 147 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 408.9 mg
- Draslík 439.9 mg
- Vláknina 12610 mg
- Vitamín A 12610 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme korpus. 5 vajec rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 125 g cukru a nastrouhanou citronovou kůrou. Zbylý cukr smícháme s moukou a kůrou nastrouhanou z druhého citronu. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, poté do něj zlehka vmícháme žloutky, mouku, 2 lžíce vody a několik kapek oleje. Těsto přelijeme do formy, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 20 - 25 minut.
-
2
Mezitím připravíme červené zelí, očistíme ho, odstraníme svrchní listy, tvrdý střed a košťály. Pokrájíme na jemnou slámu, ve vodě smíchané s cukrem uvaříme do měkka. Tekutinu necháme ještě zredukovat tak, aby vznikla hustá směs. Čokoládu nastrouháme, promícháme se šlehačkou, moučkovým cukrem, zvolna zahříváme do rozpuštění a necháme vychladnout. Poté vyšleháme, na závěr přidáme žloutek a změklé máslo.
-
3
Korpus rozdělíme na talíře v libovolných tvarech, poklademe čokoládovou hmotou, doplníme připraveným zelím a podáváme.