Čokoládový dortík ochucený červenou řepou s meruňkovým sorbetem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Čokoláda hořká
  • 150 g Jogurt bílý
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 300 g Meruňky
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Červená řepa
  • 100 g Cukr moučkový
  • 50 g Kakao
  • 250 g Cukr krystal
  • 200 ml Víno šumivé (sekt)
  • 600 ml Voda pitná
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 647 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 126 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 143.3 mg
  • Draslík 572.3 mg
  • Vláknina 10050 mg
  • Vitamín A 10050 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 434.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červenou řepu očistíme, důkladně omyjeme, pokrájíme na plátky, vložíme do kastrůlku, zalijeme hrnkem vody, přisypeme 100 g cukru a při teplotě 200 °C zvolna dusíme cca 30 minut. Vzniklý džus scedíme, znovu zredukujeme a při servírování ho použijeme jako omáčku.

  • 2

    Plátky řepy nakrájíme na kostičky. Část z nich přidáme k hotovému džusu, zbytek odložíme. Dvě meruňky oloupeme škrabkou na brambory. Dlouhé proužky pokrájíme na jemnou slámu. Nudličky meruňek kandujeme v cukru s trochou vody. Jakmile se všechna tekutina odpaří, necháme vychladit, ze zbylých meruňek odstraníme pecky a pokrájíme je na kousky. V hluboké pánvi rozmícháme 150 g cukru ve 300 ml vody, vložíme meruňky, dusíme zcela do měkka. Přemístíme do mixéru, přidáme bílý jogurt, přilijeme šampaňské, důkladně promixujeme, přelijeme do výrobníku na zmrzlinu a necháme vytočit do hladké konzistence.

  • 3

    V kastrůlku přivedeme k varu 150 ml vody smíchané se 100 g moučkového cukru, přidáme nastrouhanou čokoládu, kakao a máslo. Odstavíme, necháme rozpustit čokoládu a poté vychladnout. Zvlášť vyšleháme vejce se zbylým moučkovým cukrem a ponorným mixérem do směsi postupně zašleháme čokoládovou směs. Po částech přidáváme mouku, nakonec vmícháme kostičky červené řepy.

  • 4

    Zapékací formičky vymažeme máslem, naplníme těstem do tří čtvrtin a v troubě, předehřáté na 180 °C, pečeme 25 minut. Po vyjmutí vyklopíme, necháme vychladnout. Do středu každého talíře položíme překrojený dortík, doplníme několika kuličkami sorbetu, dokola pokreslíme červeným džusem a dozdobíme meruňkovou slámou. Můžeme ihned podávat.

Komentáře k receptu