Sekaná s bílým vínem
Suroviny
- 50 g Sádlo škvařené
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 kg Vepřová plec
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 61 g
- Sodík 447 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 262.4 mg
- Draslík 697.5 mg
- Vláknina 3532.3 mg
- Vitamín A 3532.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rohlíky pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme 1.5 dl mléka. Vepřovou plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky, které jemně pomeleme na masovém strojku. Přemeleme ho 2x, potřetí ho přemeleme s namočenými rohlíky.
-
2
Cibuli očistíme a velmi najemno ji pokrájíme. V pánvi na másle ji zpěníme dorůžova, kterou přidáme k masu spolu se solí, jemně nastrouhanou citrónovou kůrou, bílým pepřem, vejci a bílým vínem. Směs sekané dobře promícháme. Zahustíme ji jemně nastrouhanou strouhankou.
-
3
Pekáček si vytřeme sádlem, na které položíme šišku sekané a přilijeme vodu. Povrch sekané uhladíme mokrou rukou a posypeme ji kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 60-70 minut do zlatohněda. Průběžně sekanou poléváme výpekem. Podáváme ji nakrájenou na plátky teplou i studenou.