Makové kloboučky po židovsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 835 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 46 g
- Sodík 133 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 91.1 mg
- Draslík 342.1 mg
- Vláknina 15158.4 mg
- Vitamín A 15158.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme makovou náplň: Do misky prosejeme mouku, přidáme 80 g měkkého másla a nakonec rozklepneme celá vejce. Rukou vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přilít vodu. Těsto necháme odpočinout 30 minut.
-
2
Maková náplň: Do kastrůlku s vodou přisypeme mák, vanilkový a krupicový cukr. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z 1 ks citrónu. Vše povaříme 30 minut. Potom mák scedíme, necháme okapat. Okapaný mák dáme do misky, dochutíme citrónovou šťávou a necháme vychladnout.
-
3
Těsto položíme na moukou posypaný val a válečkem na těsto rozválíme na velký plát vysoký 3 cm. Sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na střed každého kolečka lžící položíme makovou náplň a okraje nadzvedneme nahoru a spojíme je. Tak vzniknou kloboučky, které skládáme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na plechu je necháme 15 minut a potom vložíme do předehřáté trouby.
-
4
Při 180 stupňové teplotě koláčky pečeme 30-35 minut. Necháme vychladnout a podáváme.