Salát bramborový po švédsku
Suroviny
- 800 g Brambory
- 100 g Jogurt bílý
- 100 g Okurky nakládané
- 100 g Telecí pečeně
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 2 ks Červená řepa
- 2 ks Matjesy - filet
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Majonéza
- 6 polévková lžíce Masový vývar
- 5 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 664 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 28 g
- Sodík 849 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 23 mg
- Draslík 2239.9 mg
- Vláknina 36189.8 mg
- Vitamín A 36189.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.8 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vyššího hrnce vlijeme vodu a umístíme pařák. Přivedeme vodu v hrnci k varu a potom na pařák vložíme omyté brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a pak vaříme 35 - 45 minut, doba vaření závisí na velikosti brambor.
-
2
Uvařené brambory vyndáme a necháme je trochu zchladnout. Vlažné oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
-
3
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibulové kostičky vložíme k bramborovým plátkům.
-
4
Do hrnce vlijeme vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a přilijeme do něj ocet a olej, osolíme a opepříme. Vývarem zalijeme plátky brambor a necháme alespoň 15 minut vychladnout a odležet. Je třeba, aby se vývar do brambor úplně vsákl.
-
5
V misce smícháme jogurt s majonézou, přidáme k bramborám a zlehka promícháme. Necháme alespoň 15 minut odležet.
-
6
Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Červenou cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Matjesy pokrájíme na nudličky, stejně tak vychladlou telecí pečeni. Vše přimícháme do brambor. Pokud je salát příliš suchý, přilijeme trochu nálevu z okurek. Necháme alespoň 15 minut odležet. Potom podáváme.