Zelený salát s ančovičkami a vejci
Suroviny
- 60 g Sýr Parmezán
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Salát hlávkový
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Čekanka
- 8 ks Ančovička - filety
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 18 g
- Sodík 637 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 248.2 mg
- Draslík 696.9 mg
- Vláknina 7272.8 mg
- Vitamín A 7272.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tři umytá vejce vložíme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je vyjmeme, trochu naklepneme a na několik vteřin ponoříme do studené vody a ihned oloupáme a nakrájíme na čtvrtky. Opraný hlávkový salát a čekanku rozdělíme na jednotlivé listy, podélně rozkrojíme cherry rajčata, nakládané kapary nahrubo posekáme, napříč rozpůlíme 8 ančoviček. Dále na hrubém struhadle nastrouháme sýr parmezán, nasekáme petrželovou nať a umeleme pepř.
-
2
Na servírovací talíře rozložíme střídavě vždy 4 salátové a 4 čekankové listy špičkou ven. Na dva protilehlé salátové listy položíme čtvrtky vejce, na druhé dva po půlce ančovičky, čekankové listy posypeme sekanými kapary. Do středu talířů položíme dvě půlky rajčátek a čtvrtku vejce se dvěma půlkami ančoviček, vše podle chuti osolíme a opepříme, zakapeme panenským olivovým olejem a citronovou šťávou.
-
3
Salát pak servírujeme posypaný strouhaným parmezánem a petrželovou natí.