Sterilizovaná pikantní tykev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 184 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 58 g
- Sodík 110 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 297.2 mg
- Vláknina 4663.5 mg
- Vitamín A 4663.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev a tykev očistíme. Tykev nakrájíme na malé kousky a mrkev na tenká kolečka, které ještě rozpůlíme.
-
2
Do hrnce vlijeme vodu, osolíme, přilijeme ocet a přivedeme k varu. Povaříme 5-7 minut, stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout a směsí zalijeme nakrájenou tykev a mrkev. Zalitou zeleninu přikryjeme a necháme 24 hodin odstát.
-
3
Po 24 hodinách nálev scedíme do hrnce, přidáme cukr, pepř, zázvor a drobně nakrájené feferonky. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Do vřícího nálevu vložíme tykev s mrkvi a vaříme tak dlouho, aby obě surovin změkly.
-
4
Měkkou tykev a mrkev spolu s nálevem rozdělíme do připravených skleníček, které ihned zavíčkujeme. V hrnci na sterilizovaní zeleninu sterilizujeme 20 minut.
-
5
Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde můžeme udržovat delší dobu.