Sterilizovaná pikantní tykev

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 500 g Mrkev kořen
  • 750 g Cukr krupice
  • 30 g Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 6 ks Feferony
  • 5 l Voda pitná
  • 5 dl Ocet kvasný lihový
  • 2 kg Tykev
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 184 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 110 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 297.2 mg
  • Vláknina 4663.5 mg
  • Vitamín A 4663.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev a tykev očistíme. Tykev nakrájíme na malé kousky a mrkev na tenká kolečka, které ještě rozpůlíme.

  • 2

    Do hrnce vlijeme vodu, osolíme, přilijeme ocet a přivedeme k varu. Povaříme 5-7 minut, stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout a směsí zalijeme nakrájenou tykev a mrkev. Zalitou zeleninu přikryjeme a necháme 24 hodin odstát.

  • 3

    Po 24 hodinách nálev scedíme do hrnce, přidáme cukr, pepř, zázvor a drobně nakrájené feferonky. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Do vřícího nálevu vložíme tykev s mrkvi a vaříme tak dlouho, aby obě surovin změkly.

  • 4

    Měkkou tykev a mrkev spolu s nálevem rozdělíme do připravených skleníček, které ihned zavíčkujeme. V hrnci na sterilizovaní zeleninu sterilizujeme 20 minut.

  • 5

    Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde můžeme udržovat delší dobu.

Komentáře k receptu