Salát z mořských živočichů
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 20 g Tymián čerstvý
- 250 g Mušle slávky
- 250 g Sépie
- 250 g Krevety tygří
- 250 g Mušle zaděnky
- 250 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 11 g
- Sodík 524 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 108.8 mg
- Draslík 868.2 mg
- Vláknina 5737 mg
- Vitamín A 5737 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme sépie. Mušle, které nejsou uzavřené, vyřadíme, protože jsou špatné. Uzavřené mušle odrbeme kartáčkem.
-
2
Do většího hrnce vlijeme víno a vodu. Cibuli oloupeme, pokrájíme na osminy a vložíme do hrnce. Přidáme do hrnce tymián, bobkový list a celý pepř. Směs vody a vína přivedeme k varu.
-
3
Do vařící vody vložíme sépie a 10 minut vaříme. Po 10 minutách je vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou. Potom do hrnce vložíme mušle a vaříme je ve vroucí vodě, dokud se neotevřou. Potom je opět vyjmeme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Do stejného hrnce pak vložíme ještě krevety a ztlumíme plamen, aby voda s vínem vřela jenom jemně. Vaříme 4 minuty. Vývar scedíme a odložíme stranou.
-
4
Uvařené mušle vyjmeme z lastur, krevety oloupeme.
-
5
Připravíme zálivku. Do misky vlijeme ocet, citronovou šťávu a olej. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme do zálivky a osolíme ji. K zálivce přilijeme zhruba osminu z množství vývaru po vaření mořských živočichů. Zálivku promícháme a přelijeme na uvařené mořské živočichy. Necháme salát alespoň 30 minut odležet. Petrželku nasekáme nadrobno a posypeme s ní salát. Podáváme.