Květákový salát s kari kořením
Suroviny
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Zakysaná smetana
- 50 g Máta
- 1300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Citrony
- 1 ks Květák
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Feferony
- 1 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Kari koření
- 1 polévková lžíce Ocet Sherry
- 3 polévková lžíce Mléko kokosové
- 1 polévková lžíce Arašídová pomazánka
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 305 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 104 g
- Sodík 310 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 12.9 mg
- Draslík 1216.5 mg
- Vláknina 19136.8 mg
- Vitamín A 19136.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 159 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchneme květák a rozdělíme ho na jednotlivé růžičky. Fazolky omyjeme a odřežeme z nich oba konce. Omyjeme a oškrábeme mrkev a nastrouháme ji na nudličky.
-
2
Do hrnce vlijeme 500 ml vody, osolíme a přivedeme ji k varu. Pak do ní vhodíme fazolky a necháme je vařit 4 minuty. Potom je hned scedíme a zchladíme studenou vodou. V dalších 500 ml osolené vody 8 minut vaříme květákové růžičky. Pak ještě 3 minuty povaříme mrkev v 300 ml vody. Všechnu vařenou zeleninu necháme okapat a vložíme do větší mísy. Promícháme.
-
3
Šalotku i česnek oloupeme, feferonku očistíme. Šalotku, česnek i feferonku nasekáme najemno. V menší misce je promícháme s arašídovou pastou, přilijeme kokosové mléko a zakysanou smetanu a dále promícháváme. Přidáme kari koření, sůl, pepř, ocet, šťávu vymačkanou z jednoho citronu a sezamový olej a olej z pšeničných klíčků. Opět promícháme.
-
4
Zálivkou přelijeme zeleninovou směs v misce.
-
5
Na teflonové pánvi si nasucho opražíme sezamová semínka. Mátu nasekáme najemno. Hotový salát posypeme opraženými sezamovými semínky a nasekanou mátou.