Odpalované věnečky pro celiatiky
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 2 g Sůl
- 20 g Cukr vanilka
- 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 100 g Sádlo vepřové škvařené
- 100 g Mouka Promix Uni
- 250 ml Mléko polotučné
- 100 ml Voda pitná
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 5 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 41 g
- Sodík 217 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 156.8 mg
- Draslík 40.4 mg
- Vláknina 74 mg
- Vitamín A 74 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Věnečky: Vodu se sádlem dáme vařit. Když roztok začne vřít, začneme přisypávat mouku se špetkou soli. Těsto důkladně vyšleháme elektrickým šlehačem. Potom těsto sejmeme z plotny a po jednom zašleháváme vejce. Každé vejce šlehačem dobře vymícháme. Po přidání vajec ještě horkým těstem naplníme cukrářský pytlík a stříkáme těsto do tvaru věnečků na plech, na který jsme rozlili 2 lžíce vroucí vody - aby nám ve vzniklé páře nastříkané věnečky rychleji nakynuly. Nastříkané věnečky pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200°C. Věnečky by měly být i uvnitř dobře propečené, aby neztvrdly. Po vystydnutí věnečky rozkrojíme a potřeme krémem a přiklopíme. Povrch věnečků posypeme moučkovým cukrem. Věnečky servírujeme jako pohoštění, nebo jako svačinu dětem.
-
2
Krém: Z vanilkového pudinkového prášku a 5 lžic krystalového cukru uvaříme hustý pudink z polovičního množství mléka, které udává návod na obale pudinku. Pudink necháme vychladnout přikrytý pokličkou, by se na povrchu pudinku neutvořila krusta. Do zcela vychlazeného pudinku vmícháme máslo, cukr krystal a cukr vanilkový. Krémem potíráme rozkrojené věnečky.