Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 150 g Losos uzený
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 100 g Hrachové lusky
  • 250 g Chřest zelený
  • 2 ks Cuketa
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Pepř černý mletý
  • 1 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Ocet estragonový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 416 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 257 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 243.2 mg
  • Draslík 684.7 mg
  • Vláknina 9654.2 mg
  • Vitamín A 9654.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.

  • 2

    V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.

  • 3

    Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.

  • 4

    Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.

  • 5

    Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.

  • 6

    Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.

  • 7

    Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.

  • 8

    Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.

  • 9

    Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.

Komentáře k receptu