Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 150 g Losos uzený
- 10 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Hrachové lusky
- 250 g Chřest zelený
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 l Voda pitná
- 6 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Ocet estragonový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 29 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 243.2 mg
- Draslík 684.7 mg
- Vláknina 9654.2 mg
- Vitamín A 9654.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.
-
2
V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.
-
3
Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
-
4
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
-
5
Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
-
6
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
-
7
Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.
-
8
Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
-
9
Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.