Drobenkový koláč
Suroviny
- 600 g Meruňky
- 100 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Cukr krystal
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.5 dl Mléko - podmáslí
- 1.5 dl Olej slunečnicový
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 44 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 101.8 mg
- Draslík 391.5 mg
- Vláknina 7640.7 mg
- Vitamín A 7640.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 12.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé omyté a osušené meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do mísy.
-
2
Připravíme si drobenku, do misky dáme hrubou mouku, cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstu smícháme máslo s moukou a cukrem, až se spojí na drobenku.
-
3
Do větší mísy nasypeme 180 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 230 g krystalového cukru, 1.5 dl podmáslí, 0.5 sáčku prášku do pečiva, 2 vejce a 1.5 dl oleje. Směs dobře promícháme. Plech vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a nalijeme připravené těsto. Po celém povrchu poklademe ozdobně poloviny meruněk, koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut. Vychladlý upečený koláč nakrájíme na čtverce a servírujeme.