Borůvková marmeláda s příchutí bezinky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 20 g Cukr vanilka
  • 50 ml Rum
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 špetka Sorban draselný
  • 3 l Voda pitná
  • 3 kg Jablka
  • 1.5 kg Cukr krupice
  • 2 kg Bezinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 115 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 442.2 mg
  • Vláknina 19701.2 mg
  • Vitamín A 19701.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bezinky očistíme, odstraníme nezralé, anebo poškozené plody. Potom opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přiklopíme poklicí a bezinky povaříme 30–35 minut.

  • 2

    Zralá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek dáme do jiného hrnce, pokapeme je 3 ml citrónové šťávy. Podlijeme asi 3 dl vody a za občasného míchání jablka rozvaříme na pyré.

  • 3

    Uvařené bezinky propasírujeme, šťávu smícháme spolu s jablečným pyré. Hrnec se šťávou a pyré postavíme opět na sporák, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Suroviny za stálého míchání povaříme asi 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření do marmelády případně přidáme špetku sorbanu, proti plísni. Nakonec vmícháme rum, promícháme a stáhneme z ohně.

  • 4

    Ještě horkou marmeládou naplníme dobře omyté sklenice. Zavíčkujeme je a odložíme na chladné a tmavé místo, kde je také delší dobu udržujeme.

Komentáře k receptu