Roláda z bílků
Suroviny
- 250 g Džem meruňkový
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Ořechy lískové
- 80 g Cukr krupice
- 60 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 7 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Čokoláda na vaření
- 50 ml Mléko polotučné
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 20 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 12.5 mg
- Draslík 177.8 mg
- Vláknina 5174.8 mg
- Vitamín A 5174.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu postupně přimícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, vanilkový a krupicový cukr. Nakonec vmícháme pomleté ořechy a zlehka zamícháme.
-
2
Alobal rozložíme na plech, potřeme ho máslem, vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vlijeme na alobal. Naplněný plech vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 10-15 minut.
-
3
Upečené těsto vyjmeme z trouby, necháme na plechu trochu vychladnout. Potom i s alobalem těsto přeložíme na vlhkou utěrku a pomocí utěrky srolujeme na roládu. Necháme ji 10 minut zabalenou v utěrce a alobalu a potom vše sundáme. Připravenou roládu potřeme meruňkovým džemem a opět srolujeme. Roládu necháme vychladnout.
-
4
Čokoláda: Do teflonové pánvičky dáme na malé kousky pokrájenou čokoládu, přidáme máslo, mléko. Za stálého míchání na mírném ohni zahříváme až do rozpuštění čokolády. Potom stáhneme z ohně a obalíme v ní naplněnou roládu. Vložíme do lednice, aby ztuhla čokoláda.
-
5
Následovně roládu krájíme na úhledné tenké kolečka. Pokládáme je na studené dezertní talířky a servírujeme.