Medové řezy s karamelovým krémem
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Cukr moučkový
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Cukr krupice
- 30 g Mouka polohrubá
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr moučkový
- 30 ml Olej rostlinný
- 300 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 975 kcal
- Sacharidy 149 g
- Tuky 37 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 126.8 mg
- Draslík 39.5 mg
- Vláknina 743.3 mg
- Vitamín A 743.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 347.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme na vál s jedlou sodou a cukrem, přidáme vejce, změklé máslo a tekutý med (je-li třeba, přidáme vodu). Vypracujeme hladké kompaktní těsto, které rozdělíme na tři díly. Z těsta vyválíme tři placky a vložíme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
-
2
V mezičase připravíme krém. V rendlíku rozehřejeme krupicový cukr s vodou na tmavý karamel, vmícháme polovinu mléka a za stálého míchání vaříme na mírném plameni. Pomalu do karamelu zašleháme druhý díl mléka, v kterém jsme rozmíchali mouku. Vaříme za stálého míchání, až krém zhoustne. Do vychladlého krému po částech vmícháme máslo a moučkový cukr.
-
3
Vychladlé pláty potřeme krémem, spojíme, zatížíme a necháme ztuhnout. Podáváme rozkrájené na řezy a posypané moučkovým cukrem.