Kynutý koláč s mákem
Suroviny
- 80 g Džem višňový
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka polohrubá
- 42 g Droždí
- 500 g Mák mletý
- 80 g Cukr moučkový
- 160 g Cukr moučkový
- 100 g Hera
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Mléko plnotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 1 l Mléko polotučné
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1735 kcal
- Sacharidy 183 g
- Tuky 98 g
- Sodík 406 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 202.7 mg
- Draslík 874.7 mg
- Vláknina 37734.8 mg
- Vitamín A 37734.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 272 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mouky, kterou prosejeme do mísy, uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžíce cukru a přilijeme 2 lžíce vlažného mléka. Směs v důlku promícháme a necháme vykynout. Máslo rozpustíme, promícháme se zbylým mlékem a vejcem. K mouce po vykynutí droždí přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, sůl a máslovou směs. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
-
2
V mezičase připravíme makovou náplň a máslovou drobenku. Na nádivku v hrnci svaříme a za stálého míchání v něm vaříme alespoň pět minut mletý mák, který dalších dvacet minut necháme v mléce nasáknout. Poté zbylé mléko slijeme a vmícháme rozšlehaná vejce a rozpuštěnou Heru a dobře promícháme.
-
3
Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a vanilkového cukru. Do směsi zapracujeme máslo tak, aby se hmota drobila.
-
4
Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech s pečicím papírem a těsto propícháme vidličkou. Těsto potřeme džemem, makovou nádivkou a posypeme drobenkou. Zhruba 35 minut pečeme v mírně předehřáté troubě.