Kynutý koláč s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Džem višňový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 500 g Mák mletý
  • 80 g Cukr moučkový
  • 160 g Cukr moučkový
  • 100 g Hera
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Mléko polotučné
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1735 kcal
  • Sacharidy 183 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 406 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 202.7 mg
  • Draslík 874.7 mg
  • Vláknina 37734.8 mg
  • Vitamín A 37734.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 5.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 272 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mouky, kterou prosejeme do mísy, uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžíce cukru a přilijeme 2 lžíce vlažného mléka. Směs v důlku promícháme a necháme vykynout. Máslo rozpustíme, promícháme se zbylým mlékem a vejcem. K mouce po vykynutí droždí přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, sůl a máslovou směs. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

  • 2

    V mezičase připravíme makovou náplň a máslovou drobenku. Na nádivku v hrnci svaříme a za stálého míchání v něm vaříme alespoň pět minut mletý mák, který dalších dvacet minut necháme v mléce nasáknout. Poté zbylé mléko slijeme a vmícháme rozšlehaná vejce a rozpuštěnou Heru a dobře promícháme.

  • 3

    Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a vanilkového cukru. Do směsi zapracujeme máslo tak, aby se hmota drobila.

  • 4

    Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech s pečicím papírem a těsto propícháme vidličkou. Těsto potřeme džemem, makovou nádivkou a posypeme drobenkou. Zhruba 35 minut pečeme v mírně předehřáté troubě.

Komentáře k receptu