Kynutá roláda s mákem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 600 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 200 g Mák mletý
  • 80 g Cukr moučkový
  • 100 g Hera
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 375 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 149 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 74.4 mg
  • Draslík 221.4 mg
  • Vláknina 8531.5 mg
  • Vitamín A 8531.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí umícháme s dvěma lžícemi cukru, lžící mouky a lžící vlažného mléka. Na teple necháme kvásek vzejít. Mouku prosejeme na vál s cukrem, přidáme změklé máslo, zbylé mléko, žloutky, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, z kterého vytvarujeme dva bochníky a pod utěrkou je necháme vykynout.

  • 2

    V mezičase připravíme náplň. Cukr svaříme s vodou, vsypeme mletý mák a citronovou šťávu. Pečlivě umícháme a necháme vychladnout.

  • 3

    Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky, potřeme je nádivkou a srolujeme. Rolády přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout. Poté rolády v lehce předehřáté troubě pečeme dozlatova. Během pečení rolády ještě jednou potřeme vejcem.

Komentáře k receptu