Kynutá roláda s mákem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 600 g Mouka polohrubá
- 42 g Droždí
- 200 g Mák mletý
- 80 g Cukr moučkový
- 100 g Hera
- 100 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Voda pitná
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 18 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 74.4 mg
- Draslík 221.4 mg
- Vláknina 8531.5 mg
- Vitamín A 8531.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí umícháme s dvěma lžícemi cukru, lžící mouky a lžící vlažného mléka. Na teple necháme kvásek vzejít. Mouku prosejeme na vál s cukrem, přidáme změklé máslo, zbylé mléko, žloutky, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, z kterého vytvarujeme dva bochníky a pod utěrkou je necháme vykynout.
-
2
V mezičase připravíme náplň. Cukr svaříme s vodou, vsypeme mletý mák a citronovou šťávu. Pečlivě umícháme a necháme vychladnout.
-
3
Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky, potřeme je nádivkou a srolujeme. Rolády přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout. Poté rolády v lehce předehřáté troubě pečeme dozlatova. Během pečení rolády ještě jednou potřeme vejcem.