Majonéza připravovaná z vařených vajec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 20 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 80.7 mg
- Vláknina 536.3 mg
- Vitamín A 536.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce si v osolené vodě uvaříme natvrdo. Necháme zchladit ve studené vodě a potom oloupeme skořápky. Nakrojíme všechny bílky a z vajec opatrně vyndáme žloutky. Potom bílky posekáme nadrobno. Žloutky buď prolisujeme přes síto nebo nastrouháme. K prolisovaným nebo strouhaným žloutkům přidáme lžičku hořčice a 3 lžíce citronové šťávy. Osolíme a opepříme a rozšleháme. Pak po troškách přiléváme olej a zašleháváme ho do hmoty, dokud se nevytvoří hustý krém.
-
2
Najemno posekáme pažitku. Rajče omyjeme, osušíme, rozkrojíme, odstraníme z nich semínka a dužninu nasekáme na velmi drobné kostičky. Nasekané vaječné bílky, posekané rajče a pažitku vmícháme do majonézy.