Jablečný dort s ořechy
Suroviny
- 250 g Džem meruňkový
- 500 g Jablka
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Ořechy lískové
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 250 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 3 ml Rum
- 60 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 34 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 72.5 mg
- Draslík 376.3 mg
- Vláknina 7969 mg
- Vitamín A 7969 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka omyjeme na na hrubém struhadle nastrouháme do misky. Přidáme prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr. Přisypeme moučkový cukr, rozklepneme celé vejce, přimícháme olej, rum a nakonec přidáme více než půlku mletých ořechů. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Povrch těsta posypeme zbylými ořechy.
-
2
Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby, kde dort pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 40 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Vychladlý vyklopíme z formy a vodorovně rozřízneme na dvě půlky. Jednu polovinu potřeme meruňkovým džemem a přiklopíme druhou půlkou.
-
3
Hotový dort potom krájíme na úhledné porce, které těsně před servírováním ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a dezert podáváme.