Bramborové pivní tyčky
Suroviny
- 250 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 379 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 10 g
- Sodík 2866 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 153.9 mg
- Draslík 385.3 mg
- Vláknina 10577.6 mg
- Vitamín A 10577.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme brambory, do hrnce nalijeme 5 dl vody a vaříme je do měkka. Uvařené brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy. Přisypeme k nim hladkou mouku, promícháme, uděláme do nich důlek, do něj nalijeme 0,5 dl piva, přidáme žloutek, sůl, pepř, kmín a prášek do pečiva. Těsto dobře promícháme. Mělo by být dostatečně tuhé, podle potřeby můžeme ještě přidat mouku. Těsto položíme na pomoučený vál a dobře ho rukama uhněteme. Nesmí se lepit.
-
2
Válečkem vyválíme placku, silnou asi 5 - 6 mm. Rádýlkem nakrájíme proužky široké asi 2 cm a dlouhé 10 cm a klademe je na plech, vvyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a sezamem. Plech s tyčkami vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova při 180 - 190°C přibližně po dobu 20 minut.