Štičí terina s holandskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Štika obecná
- 50 g Kopr čerstvý
- 30 g Kaviár
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 3 polévková lžíce Vývar rybí
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 489 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 47 g
- Sodík 286 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 338.6 mg
- Draslík 151.4 mg
- Vláknina 683 mg
- Vitamín A 683 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
-
2
Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
-
3
Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
-
4
Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
-
5
Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem.