Terina z mořského jazyka s krevetami
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 200 g Mořský jazyk
- 150 ml Zakysaná smetana
- 125 ml Vývar z humrů
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 plátek Želatina
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 225 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 15 g
- Sodík 445 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 92.2 mg
- Draslík 330.7 mg
- Vláknina 1623.4 mg
- Vitamín A 1623.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky z mořského jazyka rozkrájíme na kousky, rozmačkáme vidličkou a pak prolisujeme přes síto. Ušleháme tuhý sníh z bílku. Vyrobený tuhý sníh a zakysanou smetanu střídavě vmícháváme do prolisovaného rybího masa. Nakonec směs z mořského jazyka lehce osolíme a opepříme.
-
2
Čtyři menší formičky na terinu si lehce vymažeme olejem. Vyrobenou hmotou je naplníme, necháme pouze mezeru 1 centimetr pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu a zahřejeme. Vložíme do ní naplněné formičky tak, aby byly ponořené asi do poloviny. Zahříváme ve vodní lázni 10 minut. Potom formičky vyjmeme z kastrolu a necháme je na vzduchu vychladnout.
-
3
Humrový vývar si rozehřejeme v menším hrnku a přidáme do něj krevety. V menším hrníčku si ve studené vodě necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. Pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme ji do humrového vývaru. Počkáme, dokud se nerozpustí. Když začne vývar želírovat, přelijeme jím teriny. Přikryjeme je a necháme vychladnout v chladničce. Pak formičky znovu částečně ponoříme do horké vody. Pak jejich obsah vyklopíme na talíře.