Karamelový dezert se švestkami
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 160 g Švestky
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Karamel
- 2 g Rozmarýn čerstvý
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Voda pitná
- 5 ml Tresť vanilková
- 40 ml Likér krémový - Baileys
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 29 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 518.8 mg
- Draslík 139.9 mg
- Vláknina 2048.5 mg
- Vitamín A 2048.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 131.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do smetany přidáme vanilkovou esenci, karamel a zahřejeme, aby se karamel rozpustil. Žloutky rozšleháme, z bílků ušleháme sníh. Žloutky zašleháme do smetany, pomalu přisypeme mouku, stále šleháme, zakápneme likérem a přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymaštěné formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přisypeme posekaný rozmarýn, zalijeme vodou a provaříme. Přisypeme do karamelu půlky švestek bez pecek, povaříme pár minut a odstavíme.
-
2
Upečený dezert nakrájíme na kostky, upravíme na talířky, doplníme švestkami a podáváme.