Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou
Suroviny
- 500 g Banány
- 80 g Kakao - prášek
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Med včelí
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Ořechy vlašské
- 220 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 80 g Olej rostlinný
- 5 g Koření perníkové
- 90 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Čokoláda hořká
- 250 g Čokoláda hořká
- 50 g Hrozinky
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Rum
- 50 ml Rum
- 150 ml Pomerančová šťáva
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 ks Vejce slepičí
- 1 l Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1551 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 145 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 586.6 mg
- Draslík 535.5 mg
- Vláknina 11513.5 mg
- Vitamín A 11513.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
-
2
Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
-
3
Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
-
4
V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
-
5
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
-
6
Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
-
7
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
-
8
Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.