Čokoládový dezert s marinovanými švestkami
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Ořechy lískové
- 100 g Švestky
- 40 g Cukr krupice
- 70 g Cukr krupice
- 30 g Citronová kůra
- 80 g Cukr moučkový
- 70 g Cukr moučkový
- 10 g Kakao
- 100 g Čokoláda hořká
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Víno červené
- 50 ml Pomerančová šťáva
- 30 ml Slivovice
- 150 ml Smetana na vaření
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 42 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 416.2 mg
- Draslík 190.8 mg
- Vláknina 3455 mg
- Vitamín A 3455 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do horké pánve nasypeme cukr, necháme rozpustit na světlý karamel, přilijeme víno, provaříme, necháme vyvařit o polovinu. Odstavíme, zakápneme slivovicí, přidáme vypeckované švestky, strouhanou citronovou kůru a necháme uležet, nejlépe do druhého dne.
-
2
Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky a vyšleháme. Ve vodní lázni roztavíme čokoládu, přidáme ke žloutkům s cukrem a postupně přimícháme změklé máslo, kakao a mleté oříšky. Necháme vychladnout a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Hmotou naplníme kulaté formičky a dáme do lednice.
-
3
Do misky nasypeme cukr, mouku, přidáme máslo, pomerančovou šťávu a důkladně promícháme. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj natřeme v tenké vrstvě máslovou hmotu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Horkou hmotu nakrájíme na čtyři pruhy, které ovineme kolem skleněné láhve a necháme vychladnout.
-
4
V pánvi zkaramelizujeme cukr, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme zvolna dohusta. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
5
Doprostřed talířků položíme vychladlé kroužky z láhve, do nich vložíme čokoládovou hmotu z formiček, povrch ozdobíme marinovanými švestkami a kolem nalijeme karamelovou omáčku.