Vepřový jazyk z pekingské kuchyně
Suroviny
- 30 g Kopr čerstvý
- 3 g Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 3 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Badyán
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 1 dl Omáčka sójová
- 0.5 dl Víno portské
- 1 kg Vepřový jazyk
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 31 g
- Sodík 632 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 172.5 mg
- Draslík 868 mg
- Vláknina 3215 mg
- Vitamín A 3215 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, přidáme celý pepř, oloupanou cibuli, sójovou omáčku. Vložíme ještě hvězdičky badyánu. Nakonec do hrnce dáme očištěné vepřové jazyky, přiklopíme poklici a na mírném ohni vaříme doměkka. Doměkka uvařené jazyky vybereme z nálevu, sloupneme z nich bílý povrch, každý jazyk z obou stran potřeme prolisovaným česnekem a necháme stranou.
-
2
V jiném hrnci přivedeme k varu vývar, do kterého přilijeme víno, které necháme vyvařit. Vývar dochutíme solí, pepřem, přidáme med, podle chutí chilli koření. Nakonec zahustíme škrobem a hotovou omáčku stáhneme z ohně.
-
3
Vychladlé jazyky nakrájíme na tenké plátky, které pokládáme na jednotlivé talíře. Přelijeme je vychladlou omáčkou, vše ozdobíme plátkem citrónu a nasekaným koprem. Ihned podáváme.