Salát z artyčoků s tuňákem a olivami
Suroviny
- 80 g Rajčata
- 60 g Sýr Parmezán
- 400 g Tuňák obecný
- 5 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 15 g Pažitka
- 40 g Olivy černé
- 40 g Šalotka
- 60 g Rukola
- 20 g Hořčice Dijonská
- 120 g Artyčoky sterilované
- 40 g Ančovičky konzervované
- 40 g Olej olivový extra panenský
- 40 ml Ocet vinný
- 30 ml Citronová šťáva
- 5 ml Tabasco
- 35 ml Olej olivový extra panenský
- 40 ml Olej olivový extra panenský
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1252 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 56.7 mg
- Draslík 578.7 mg
- Vláknina 7220 mg
- Vitamín A 7220 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládané artyčoky nakrájíme na plátky, česnek posekáme, zalijeme teplým olivovým olejem, osolíme a opeříme.
-
2
Filety z tuňáka bez kůže nakrájíme na kostičky, vložíme do misky, osolíme, opepříme, přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku, zalijeme panenským olejem, zakápneme tabascem, přidáme dijonskou hořčici, promícháme. Lístky rukoly namočíme ve vinném octě. Černé olivy bez pecek nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na drobné kostičky, pažitku posekáme najemno.
-
3
Rajčata, olivy a pažitku nasypeme do misky, zalijeme olejem, citronovou šťávou a promícháme.
-
4
Doprostřed talíře položíme plátky artyčoků, zakapeme olejem s česnekem, na artyčoky upravíme tuňákovou směs, navrch položíme lístky rukoly, ančovičky, posypeme strouhaným parmezánem, okolo ozdobíme rajčatovou směsí.