Šumavský pstruh v aspiku
Suroviny
- 170 g Okurky
- 35 g Želatina
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pstruh
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Lanýž
- 5 ks Pepř černý celý
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Hellmann's Majonéza originál
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 218 g
- Sodík 1278 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 227.5 mg
- Draslík 1683.2 mg
- Vláknina 14925.9 mg
- Vitamín A 14925.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 109.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev s kouskem celeru a petržele očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut. Očištěného, vykuchaného a omytého pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou. Vaříme ho pomalu přibližně 10-15 minut. Uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme na mísu.
-
2
V rendlíku si namočíme želatinu v 8 dl vody na 5 minut. Poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Želatinu za stálého míchání přivedeme k varu a hned rendlík odstavíme z plotny. Chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá. Přecezenou necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany – necháme zatuhnout asi 5 minut, pstruha dáme do podlouhlé úzké formy a želatinou potřeme druhou stranu. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky (bez semínek) nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné lanýže nakrájíme též na velmi tenké nudličky a pokrájenými ingrediencemi obložíme pstruha. Pak pstruha přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin.
-
3
Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.