Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky
Suroviny
- 3 g Sůl
- 3 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 250 g Zelenina nakládaná
- 10 ml Mléko polotučné
- 500 ml Olej olivový
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 l Voda pitná
- 1.5 kg Brambory zimní
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 15 polévková lžíce Strouhanka
- 2.78 polévková lžíce Olej stolní
- 4 polévková lžíce Paprika sterilovaná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 10 polévková lžíce Mouka bezlepková
- 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1464 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 105 g
- Sodík 2331 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 439 mg
- Draslík 840.9 mg
- Vláknina 8621.2 mg
- Vitamín A 8621.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce rybího masa osolíme a opepříme z obou stran a necháme je v lednici odpočinout dvě hodiny. Po této době kapří porce obalíme v trojobale: napřed v bezlepkové mouce, potom v celém vejci, ve kterém jsme rozmíchali lžíci mléka, a nakonec v bezlepkové strouhance. Obalené kapří porce potom smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Hotové rybí řízky nepokládáme na sebe, protože by se slepily.
-
2
Brambory salátového typu uvaříme ve slupce a vychladlé a oloupané je nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky, a osolíme je. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji horkou vodou. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme je nadrobno. Ze sterilované zeleniny slijeme nálev, a v případě, že nechceme, aby byl salát moc ostrý, vybereme ze zeleniny feferonku. Nakládané okurky nastrouháme, nakládané kapie rozkrájíme na menší kousky. Všechny suroviny přimícháme k nakrájeným bramborám. Salát zalijeme připravenou domácí majonézou, osolíme, opepříme, a po důkladném promíchání necháme v lednici uležet.
-
3
Celá vejce rozmixujeme s hořčicí, cukrem, octem a worcestrem do hladka. Když je směs hladká, mixujeme dál a přiléváme po částech olej, dokud směs nezhoustne.
-
4
Vmícháme do bramborového salátu.
-
5
Kapří řízky podáváme teplé se studeným bramborovým salátem, nejčastěji jako štědrovečerní večeři.