Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 3 g Sůl
  • 3 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 250 g Zelenina nakládaná
  • 10 ml Mléko polotučné
  • 500 ml Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Okurky nakládané
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 kg Brambory zimní
  • 1 kg Kapr obecný
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 15 polévková lžíce Strouhanka
  • 2.78 polévková lžíce Olej stolní
  • 4 polévková lžíce Paprika sterilovaná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • 10 polévková lžíce Mouka bezlepková
  • 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1464 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 2331 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 439 mg
  • Draslík 840.9 mg
  • Vláknina 8621.2 mg
  • Vitamín A 8621.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce rybího masa osolíme a opepříme z obou stran a necháme je v lednici odpočinout dvě hodiny. Po této době kapří porce obalíme v trojobale: napřed v bezlepkové mouce, potom v celém vejci, ve kterém jsme rozmíchali lžíci mléka, a nakonec v bezlepkové strouhance. Obalené kapří porce potom smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Hotové rybí řízky nepokládáme na sebe, protože by se slepily.

  • 2

    Brambory salátového typu uvaříme ve slupce a vychladlé a oloupané je nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky, a osolíme je. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji horkou vodou. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme je nadrobno. Ze sterilované zeleniny slijeme nálev, a v případě, že nechceme, aby byl salát moc ostrý, vybereme ze zeleniny feferonku. Nakládané okurky nastrouháme, nakládané kapie rozkrájíme na menší kousky. Všechny suroviny přimícháme k nakrájeným bramborám. Salát zalijeme připravenou domácí majonézou, osolíme, opepříme, a po důkladném promíchání necháme v lednici uležet.

  • 3

    Celá vejce rozmixujeme s hořčicí, cukrem, octem a worcestrem do hladka. Když je směs hladká, mixujeme dál a přiléváme po částech olej, dokud směs nezhoustne.

  • 4

    Vmícháme do bramborového salátu.

  • 5

    Kapří řízky podáváme teplé se studeným bramborovým salátem, nejčastěji jako štědrovečerní večeři.

Komentáře k receptu