Vánoční zabijačkový sulc
Suroviny
- 750 g Vepřová kůže
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vepřové maso libové
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 ks Vepřová hlava
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Vepřové nožičky
- 3 l Voda pitná
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1315 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 124 g
- Sodík 2570 mg
- Bílkoviny 137 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 465 mg
- Draslík 460.6 mg
- Vláknina 4662.4 mg
- Vitamín A 4662.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 319.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, oloupeme a omyjeme celer, mrkev, petržel a cibuli, dáme vše do studené vody. Očistíme a omyjeme vepřové ouško, nožičky, vepřové kůže a polovinu prasečí hlavy a dáme do hrnce k zelenině. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček a sůl. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme pod poklicí, jen aby voda probublávala, přibližně 2 hodiny. Ze začátku vaření odebereme pěnu, aby byl vývar čistý.
-
2
V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 3 vejce natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Potom je necháme vychladnout a oloupeme je.
-
3
Když je kůže úplně měkká, maso se odchlipuje od kostí, vše děrovanou naběračkou vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby.
-
4
Maso a kůže obereme od kostí, vše kromě zeleniny pokrájíme na kousky (o něco menší než velikost sousta) a maso rozdělíme do 6-8 hlubokých misek. Rozdělíme na ně na plátky pokrájená vejce a misky zakryjeme. Vývar necháme vyvařit na 1,5 litru, poté ho necháme mírně vychladnout. Naběračkou posbíráme tuk, vývarem zalijeme maso v miskách. Odložíme je na chladnější místo na několik hodin, aby sulc zatuhnul.
-
5
Před servírováním oloupeme cibuli, pokrájíme ji na velmi tenké kroužky. Sulc v miskách ozdobíme cibulí, posypeme pepřem, sladkou i pálivou paprikou a podáváme. Každý si podle chuti může sulc pokropit několika kapkami octa.