Mošt ze šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 1 g
- Sodík 27 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0.7 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé šípky přebereme, očistíme, propláchmeme a rozmačkáme. Vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C, aby pustily šťávu a poté ihned vylisujeme. Necháme stát, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou.
-
2
Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Občas promícháme a necháme rozpustit. Mošt rozdělíme do lahví a převážeme dvojitým celofáne. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě.