Losos s citrónovo-medovým dresinkem
Suroviny
- 50 g Kopr čerstvý
- 500 g Cukr krystal
- 4 krajíc Chléb toastový
- 1 ks Citrony
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý celý
- 1 špetka Pepř červený celý
- 1 kg Losos - filety
- 1 kg Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1023 kcal
- Sacharidy 170 g
- Tuky 15 g
- Sodík 98792 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 169 g
- Cholesterol 130 mg
- Draslík 1190.7 mg
- Vláknina 12670 mg
- Vitamín A 12670 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného lososa vykostíme. Černý a červený pepř rozdrtíme v hmoždíři. Filety z vykostěného lososa obalíme v drceném pepři, nadrobno nasekaném čerstvém kopru a najemno nastrouhané kůře z omytého citronu a pomeranče. Malou část drceného pepře a kopru si také ještě schováme do dresinku. Obalený filet opatrně zabalíme do potravinářské fólie, jejíž povrch jemně propícháme ostrou špičkou.
-
2
Ve velkém pekáči smícháme sůl a krystalový cukr a rybu vložíme do této směsi a celou ji zakryjeme. Na pekáč s rybou položíme plech, který ještě zatížíme hrncem plným vody. Necháme rybu 24 hodin uležet na chladném místě.
-
3
Připravíme si dresink z kopru a citronu. Do misky vlijeme olej, med a vložíme plnotučnou hořčici. Přilijeme citronovou šťávu. Přidáme zbytek drceného pepře a kopr. Všechno dobře promícháme, aby vznikla hladká emulze. Rybu vyhrabeme ze směsi soli a cukru a opláchneme ve studené vodě. Osušíme ji a nakrájíme ji na tenké plátky. Přelijeme ji dresinkem. V toastovači opečeme toastový chléb a podáváme ho jako přílohu k lososovi.