Dort s kiwi
Suroviny
- 200 g Sýr smetanový tavený 45%
- 50 g Mouka polohrubá
- 100 g Smetana čerstvá ke šlehání
- 4 ks Kiwi
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Pistácie
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 28 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 190 mg
- Draslík 361.7 mg
- Vláknina 6534.5 mg
- Vitamín A 6534.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vajíčka rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a při šlehání k nim přisypeme lžíci krupicového cukru.
-
2
Žloutky šleháme ve vodní lázni se lžičkou citronové šťávy asi 10 minut, až zhoustnou. Pak k nim přidáme sníh a polohrubou mouku.
-
3
Dortovou formu dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme v troubě, předehřáté na 175 stupňů, přibližně 20 minut.
-
4
Kiwi oloupeme, nakrájíme na kousky, krátce je povaříme ve vodě a vychladlé rozmixujeme. Pak k rozmixovaným kiwi přimícháme sýr a ušlehanou šlehačku.
-
5
Upečený dortový korpus vyjmeme z formy, necháme mírně vychladnout, potřeme ho krémem a posypeme najemno nasekanými pistáciemi.